7 Temmuz 2015 Salı

RÜZGAR GİBİ GEÇTİ – GONE WİTH THE WİND | 1939 (TÜRKÇE DUBLAJ




Irlandali Scarlett O’Hara (Vivien Leigh) Tara isimli ciftlikte yasamaktadir. 12 Meseler Ciftligi’nin varisi Ashley Wilkes’e (Leslie Howard) asik oldugunu dusunmektedir. Ashley’nin, kuzeni Melanie (Olivia de Havilland) ile evlenme karari aldigini ogrenir.

Scarlett, Ashley’nin evinde Rhett Butler (Clark Gable) ile tanisir. Ashley ve Melanie’nin evlenmesine engel olamayan Scarlett, cevresindeki erkeklerden biriyle acele bir evlilik yapar. Bu sirada Kuzey-Guney Savasi patlak vermistir. Melanie ve Scarlett’in kocasi savasa gider. Scarlett’in kocasi savasta olur.
Savas, Guney’in sartlarini cok agirlastirir. Scarlett annesini kaybeder. Babasi ise aklini yitirmistir. Melanie ve Scarlett Tara’da birlikte yasamaya baslarlar. Ashley’den haber alinamamaktadir. Savas biter ve Ashley geri doner. Tara’nin vergilerini odeyemeyen Scarlett, kizkardesinin nisanlisi ile evlenir ve ciftligi kurtarir. Scarlett’in yeni ozgur olmus fakir zenciler tarafindan saldiriya ugramasi uzerine Rhett, Ashley ve karisi intikam almaya giderler. Scarlett’in ikinci kocasi da catisma sirasinda olur.
Scarlett’in Ashley’e olan takintisi devam etmektedir. Ancak, Rhett Buttler ile ucuncu evliligini yapar. Bir kizlari olur. Rhett, Ashley’i kiskanmaktadir. Bir gun kizini alir ve Londra’ya gider. Ancak kizin annesini ozlemesi nedeniyle uc ay sonra geri donerler. Bu arada Scarlett dorduncu cocuguna hamiledir. Donuste yasanan tartisma sonucu Scarlett bebegini kaybeder. Bebegin ardindan kizlarinin da olumu iliskilerini iyice sarsacaktir.
Melanie olumcul sekilde hastalanir. Scarlett’ten Ashley ve ogluna bakmasini ister. Bu arada Scarlett Rhett’e âsik oldugunu farketmistir. Melanie’nin evinde Scarlett’in Ashley ile ilgilenmesi Rhett’in Scarlett’i terketmesine neden olur.
Bu trajik ask dortgeninin fonunda, kuzey-guney savasi ve guneyin yeniden yapilandirilmasi, Atlanta’nin yanisi, yarali guney eyaletleri federasyonu uyeleri ile dolu tarlalar da kullanilmistir. Titizlikle hazirlanmis sahneler, gun batimi goruntuleri, dramatik ve romantik muzik, trajik savasi somut hale getirmek icin kullanilan guney halk sarkilari, nukteli diyaloglarla Ruzgâr Gibi Gecti, sinema tarihindeki buyuk epik dramlardan biri olarak kabul edilir.
SinemaFilm.org iyi seyirler diler.
Yapım1939Amerika
IMDB Puanı8.2/10
Görüntü YönetmeniErnest HallerLee Garmes
MüzikMax Steiner

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder